O serach
Ser raclette:
Pełnotłusty, delikatny lub ostry, średnio twardy, wykonany z surowego lub pasteryzowanego mleka. Bez dodatkowych składników.Optymalny czas dojrzewania: minimum 3 miesiące. Mleko przetworzone: Pasteryzowane: mleko podgrzewane jest do temperatury 72 °C – 85 °C na 20 sekund, po czym szybko chłodzone do temperatury 4 °C. Proces termiczny: podgrzewanie do około 65 °C. Mleko surowe: podgrzewane jedynie do 37 °C, przy czym zachowana zostaje naturalna flora. Zawartość tłuszczu: co najmniej 45% tłuszczu w suchej masie. Wartość energetyczna na 100g: 340 kcal / 1424 kJ. Wartość odżywcza w 100g produktu:
25g białko
27g tłuszcz
0.7g wapno
2.0g sól
4.0g substancje mineralne
Sposób przechowywania sera:
Szczelnie zapakowane resztki po raclette można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie. Większe kawałki ważące powyżej kilograma można przechowywać do ośmiu tygodni. Dlatego warto zainwestować w całą połówkę sera, z którego można potem przygotować wiele posiłków. Ser raclette można również zamrozić. Przygotowując posiłek nie trzeba rozmrażać sera tylko od razu użyć do pogrzania. Zewnętrzna warstwa sera topi się tak samo niezależnie od tego, czy ser był uprzednio rozmrożony czy też nie. Mniej doświadczeni użytkownicy raclette preferują mrożony ser, ponieważ zachowuje on wtedy formę przez cały posiłek.