O Fondue
FONDUE to zabawa kulinarna wokół jednego garnka. Dania Fondue mogą być bardzo różnorodne: można roztopić sery, w oleju lub rosole można smażyć kawałki mięs, owoców morza lub warzyw. Na deser polecamy Fondue z owocami i czekoladą. Produkcja naczyń do fondue z różnych materiałów nie pokona tradycyjnych, produkowanych w Szwajcarii naczyń z kamionki które idealnie rozprowadzają ciepło.
Nie zapomnijmy też o specjalnym palniku na paliwo żelowe aby danie było ciepłe (prawie w temperaturze wrzenia) i miało stosowną konsystencję przez cały wieczór. Dla wygodnych dostępne są również zestawy z „grzałką” elektryczną i termostatem.
Aby przygotować fondue serowe należy garnek uprzednio natrzeć od wewnątrz czosnkiem. Gotujemy w nim białe wino i w odpowiednich proporcjach dodajemy pokrojone sery, tak aby po rozpuszczeniu, dały jednolitą, gęstą masę. Oczywiście danie wymaga dodanie aromatycznych ziół, a ich skład zależy od przepisu lub kantonu skąd pochodzi dana wersja potrawy. Nie zapomnijmy dodać też kieliszeczka kirszu (wiśniówki), można też dodać trochę mleka aby poprawić konsystencję.
W Polsce mało znane Fondue będzie smaczną niespodzianką i przeżyciem kulinarnym. Podpowiedź: profesjonalne, kamionkowe garnki do fondue dobrze uprzednio namoczyć od spodu w wodzie tak aby została wchłonięta przez ceramikę co spowoduje powolne i równomierne rozprowadzanie ciepła a ser podczas biesiadowania nie będzie się przypalał. Podawać z pokrojoną bagietką, winogronami, brokułami itp. Do fondue zalecamy białe wytrawne wino.
Zapraszamy na nasze strony gdzie znajdą Państwo duży wybór oryginalnych urządzeń i garnków.