O Fondue

FONDUE to zabawa kulinarna wokół jednego garnka. Dania Fondue mogą być bardzo różnorodne: można roztopić sery, w oleju lub rosole można smażyć kawałki mięs, owoców morza lub warzyw. Na deser polecamy Fondue z owocami i czekoladą. Produkcja naczyń do fondue z różnych materiałów nie pokona tradycyjnych, produkowanych w Szwajcarii naczyń z kamionki które idealnie rozprowadzają ciepło.



 

kolacja z fondue.. 

 

Nie zapomnijmy też o specjalnym palniku na paliwo żelowe aby danie było ciepłe (prawie w temperaturze wrzenia) i miało stosowną konsystencję przez cały wieczór. Dla wygodnych dostępne są również zestawy z „grzałką” elektryczną i termostatem.

 

 

 

Aby przygotować fondue serowe należy garnek uprzednio natrzeć od wewnątrz czosnkiem. Gotujemy w nim białe wino i w odpowiednich proporcjach dodajemy pokrojone sery, tak aby po rozpuszczeniu, dały jednolitą, gęstą masę. Oczywiście danie wymaga dodanie aromatycznych ziół, a ich skład zależy od przepisu lub kantonu skąd pochodzi dana wersja potrawy. Nie zapomnijmy dodać też kieliszeczka kirszu (wiśniówki), można też dodać trochę mleka aby poprawić konsystencję. 

W Polsce mało znane Fondue będzie smaczną niespodzianką i przeżyciem kulinarnym. Podpowiedź: profesjonalne, kamionkowe garnki do fondue dobrze uprzednio namoczyć od spodu w wodzie tak aby została wchłonięta przez ceramikę co spowoduje powolne i równomierne rozprowadzanie ciepła a ser podczas biesiadowania nie będzie się przypalał. Podawać z pokrojoną bagietką, winogronami, brokułami itp. Do fondue zalecamy białe wytrawne wino.

 

 

Zapraszamy na nasze strony gdzie znajdą Państwo duży wybór oryginalnych urządzeń i garnków.

This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel